PSK odmieta, že by konal diskriminačne voči dopravcom

15.03.2010 Prešov

Prešov 15. marca (TASR) – Prešovský samosprávny kraj (PSK) rozhodne nesúhlasí s tým, že by v prípade procesu zabezpečovania výkonov vo verejnom záujme týkajúcich sa prímestskej autobusovej prepravy, konal diskriminačne ...
Rovnako odmieta, že by v tejto súvislosti predložil nepravdivé, prípadne neúplné informácie. Uviedla to dnes pre TASR hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.
Hovorkyňa potvrdila, že Protimonopolný úrad SR (PMÚ) začal 25. februára 2010 v tejto súvislosti konanie voči PSK a podstatou obvinenia je podľa nej konkurenčný boj medzi dopravcami.
\"Istý súkromný podnikateľ v oblasti dopravy žiada, aby niektoré jeho linky boli zaradené medzi výkony vo verejnom záujme a mohol na ne získať dotáciu od PSK, v tejto chvíli to však nie je možné, \" povedala Fitzeková. Dodala, že v marci 2009 podpísal PSK so štyrmi dopravcami zmluvy o výkone vo verejnom záujme, čím zabezpečil obslužnosť v regióne na obdobie 10 rokov.
Dopravca, ktorý sa sťažuje, podľa Fitzekovej požiadal kraj o zaradenie liniek do prevádzky vo verejnom záujme 24. novembra minulého roka, teda v čase, kedy bol proces v Prešovskom kraji už vyriešený.
\"Keď tieto výkony už máme objednané a zabezpečené, nemôžeme ich navyšovať, to môžeme urobiť až v prípade, keby sme zvyšovali obslužnosť a boli by nejaké výkony voľné, prípadne po 10 rokoch, keď zmluva bude ukončená, potom vypíšeme verejné obstarávanie, \" konštatovala Fitzeková. Dodala, že povinnosť robiť verejné obstarávanie začala platiť 3. decembra 2009 v zmysle nariadenia Európskeho parlamentu.
Do novembra minulého roka zaregistrovali okrem spomínaných štyroch prepravcov iba jednu písomnú žiadosť, kde subjekt navrhoval zaradenie niektorých liniek do prímestskej dopravy vo verejnom záujme. Podľa hovorkyne to bolo v roku 2007, ale žiadosť neobsahovala všetky náležitosti, a to tak, ako to definuje príslušná legislatíva.
Konatelia spoločností Slivtour Jozef Sliva a Gumextour Jozef Gutt dnes TASR potvrdili, že PMÚ ich požiadal o písomné stanovisko k prešetrovanej veci, oni sami však podnet nepodávali. Gutt si napriek tomu myslí, že ak pri prevádzke svojich liniek dodržiavajú výmer stanovený PSK, mali by mať nárok aj na vykrytie strát vo verejnom záujme.
PSK si služby vo verejnom záujme objednáva u spoločností SAD Prešov, SAD Bardejov, SAD Humenné a BUS Karpaty Stará Ľubovňa. V 10-ročnej zmluve je zakotvený vzorec, ktorý stanovuje presný výpočet nákladov na jeden kilometer a bez vzájomnej dohody túto sumu nie je možné zmeniť. Okrem toho dohoda zaväzuje dopravcov v priebehu ôsmich rokov zakúpiť z vlastných zdrojov 400 nových autobusov, nakoľko vozový park v Prešovskom kraji je zastaraný.
Podľa Fitzekovej aj z týchto dôvodov považuje samosprávny kraj takúto dohodu za najvýhodnejšie riešenie, ktoré mohli v tomto čase prijať. Návrh v takomto znení podporila aj väčšina poslancov zastupiteľstva PSK.
 

Vyberte región